Vykdant Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos pagal 2007-2013 m. Europos teritorinio bendradarbiavimo tikslą, toliau tęsiami tarptautinio projekto „Darnaus bendradarbiavimo Baltas paukštis virš Aukštaitijos ir Latgalos“ darbai. 
Saulėtą šeštadienį, balandžio 28 d., Preiliuose (Latvija) vyko pirmasis šio projekto partnerių – Preilių apygardos tarybos organizuotas kultūrinis renginys – Didžioji Pavasario amatų mugė. Joje dalyvavo 20 Utenos krašto tautodailininkų ir 30 amatininkų iš Preilių. Mugės metu koncertavo Daugailių kultūros centro kapela „Indraja“, vadovaujama Petro Leleikos, ir Preilių miesto mėgėjų meno kolektyvai – vaikų šokių kolektyvai „Gaida“ ir „Dancari“, senjorų šokių kolektyvas „Brūklenites“, folkloro kolektyvas „Liči“, vaikų ir jaunimo ansamblis „ Lasites“.
Savo darbus mugėje eksponavo Lietuvos Puodžių karalius, keramikas Vytautas Valiušis, metalo dirbinių meistras Regimantas Motuzas, medžio drožėjai Anelė Araminienė, Henrikas Zakarevičius, Dainius Veršelis, pynėjai iš vytelių Genadijus Kaminskas, Vida Paulauskienė (ji turėjo ir daug veltinių kepurių, šlepečių, suvenyrų), Vytautas Šemelis, karpinių kūrėjos Odeta Bražėnienė, Gita Juškėnienė, Asta Garunkšnienė, tapytojai Alvyra Žemaitienė, Petras Lopeta, Birutė Valiukienė (ji turėjo ir labai gražių suvenyrinių maišiukų iš drobės, skirtų dovanėlėms, žolelėms), Genovaitė Adiklienė (su savo vyro Kazimiero Adiklio darytomis švilpynėmis), rankdarbių meistrės Daiva Seibutienė ir Elena Kiškienė, floristinius paveikslus pristatė Asta Ramoškienė ir Zenė Karvelienė. Utenos tautodailininkų darbais labai domėjosi preiliškiai, labiausiai patikusius pirko, klausinėjo, kaip ir iš ko pagaminti, netgi pateikė užsakymų.
Šventės metu uteniškių vardu Didžiosios amatų mugės dalyvius ir svečius pasveikino Utenos kultūros centro direktorė, šio projekto vadovė Asta Motuzienė, tautodailininkai padovanojo savo darbų, o Anelė Araminienė skyrė smagią armonikos melodiją.
Projektas „Darnaus bendradarbiavimo Baltas paukštis virš Aukštaitijos ir Latgalos“ įsibėgėja. Pirmosiomis birželio dienomis vyks folkloro kolektyvų stovykla, kurios metu lietuvių ir latvių folkloro ansambliai paruoš bendrą programą, po to ją pristatys folkloro festivalyje „…ir neišsimsma tėviškes versmes…“ Utenoje šiemet liepos 6 d. ir kitąmet vyksiančioje Dainų šventėje Preiliuose.

Regina Katinaitė – Lumpickienė
Projekto koordinatorė

Nuotr. Adolfo Sinkevičiaus

Nuotr. Adolfo Sinkevičiaus

Nuotr. Adolfo Sinkevičiaus

Nuotr. Adolfo Sinkevičiaus

Nuotr. Adolfo Sinkevičiaus

Nuotr. Adolfo Sinkevičiaus

Pasidalinkite šiuo puslapiu, leiskite žinoti kitiems: