2013 m. vasario 19 d. Utenos kultūros centre vyko 2007–2013 m. Latvijos – Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos projekto „Darnaus bendradarbiavimo Baltas paukštis virš Aukštaitijos ir Latgalos“ priežiūros komiteto (PSCM) susirinkimas. Jame dalyvavo gausus būrys ne tik tiesiogiai projekte dalyvaujančių žmonių, bet ir abiejų šalių savivaldybių vadovus atstovaujantys asmenys: Utenos rajono mero patarėjas Gintautas Petravičius ir Preilių krašto dūmos vykdomasis direktorius Vladimirs Ivanov.
Susitikimas prasidėjo Adolfo Sinkevičiaus sukurtu nuotraukų filmu, atspindinčiu visas jau vykusias projekto „Baltas paukštis“ veiklas.
Sveikindami susitikimo dalyvius Utenos rajono mero patarėjas Gintautas Petravičius ir Preilių krašto dūmos vykdomasis direktorius Vladimirs Ivanov pasidžiaugė atliktu puikiu darbu. Projekto veiklose – mokymų programose, festivaliuose, susitikimuose dalyvavo per 1000 abiejų šalių meno mėgėjų, tautodailininkų. Jų sukurtomis programomis gėrėjosi daugiatūkstantinis lietuvių ir latvių žiūrovų būrys. Valdžios vyrai palinkėjo, kad užsimezgęs kultūrinis bendradarbiavimas tarp Aukštaitijos ir Latgalos tęstųsi net ir pasibaigus šiam projektui.
Susitikime dalyvavusi Utenos rajono savivaldybės administracijos kultūros skyriaus vedėja Jūratė Misiūnienė papasakojo apie rajono savivaldybės kultūros įstaigų tinklą ir pristatė šių įstaigų bei Kultūros skyriaus rengiamus ir administruojamus ir iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansuojamus projektus, kurie ženkliai pagerina kultūros įstaigų materialinę bazę, darbuotojų darbo sąlygas ir veiklą. 2005–2013 metais įgyvendintų projektų biudžetas – 7 600 000 Lt.
Kultūros centro direktorė, projekto vadovė Asta Motuzienė išsamiai papasakojo apie visas jau vykusias projekto „Baltas paukštis“ veiklas. Projekto esmė – skatinti kultūrinį bendradarbiavimą tarp dviejų regionų – Latgalos (Latvija) ir Aukštaitijos (Lietuva), turinčių panašių nacionalinių kultūrinių vertybių – dainų šventes. Projekto tikslas – kultūriniai mainai ir bendros programos – Aukštaitijos ir Latgalos Dainų šventės sukūrimas ir pristatymas tarptautinei bendruomenei.
Projektas finansuojamas iš 2007–2013 m. Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos lėšų.
Projekto biudžetas – 230.000 EUR.
Projekto įgyvendinimo laikas 2012-03-01/2013-09-02.
Kultūriniai mainai, etninių tradicijų tęstinumas, specialistų, puoselėjančių ir ugdančių senąsias liaudies tradicijas, bendradarbiavimas sudaro galimybę pritraukti daugiau svečių, padidinti turistų srautus per sieną. Jau sukurti ir visuomenei pristatyti tarptautiniai kultūriniai renginiai bei abiejų šalių kulinarinis paveldas.
Projekto įgyvendinimas įkvepia abiejų šalių menininkus kurti, mokytis ir bendradarbiauti tautinio kultūros paveldo srityje, skatina kultūrinį ir kūrybinį regionų vystymąsi, prisideda prie naujų kultūrinių prekių ir paslaugų kūrimo.
Projekto įgyvendinimui labai svarbu tinkamai ir laiku paruošti įvairiausi dokumentai, sutartys, ataskaitos ir begalė kitų „popierinių dalykų“, su kuriais puikiai ir atsakingai susitvarko projekto finansininkė Gitana Platkevičienė.
Projekto metu jau vyko 4 darbo grupių susitikimai Utenoje ir 1 Preiliuose, 4 mokymų stovyklos – folkloro (70 dalyvių), šokių kolektyvų (150 dalyvių), pučiamųjų instrumentų orkestrų (60 dalyvių) ir chorų (250 dalyvių) Utenoje ir Alantoje, 4 festivaliai Utenoje ir 3 Preiliuose.
Darbo grupių susitikimuose kalbėta apie mokymo stovyklų tikslus ir uždavinius, aptartas repertuaras ir bendros programos, kurias turi paruošti abiejų šalių meno kolektyvai ir jas pristatyti žiūrovams vyksiančiuose festivaliuose bei dainų šventėje Preiliuose.
Mokymai prisidėjo prie kultūrinio paveldo tradicijų išsaugojimo. Mokymų programų koordinatorė Irena Leikauskienė, programų vadovai iš Lietuvos pusės: folkloro – Liuda Griciuvienė, Utenos KC folkloro ansamblio „Utauta“ vadovė, šokių – Roberta Macelienė, Utenos KC šokių ir dainų ansamblio „Vieversa“ vadovė, pučiamųjų – Vytautas Latonas, A. Šapokos gimnazijos ir Aukštakalnio progimnazijos jungtinio pučiamųjų instrumentų orkestro vadovas, chorų – Gediminas Gricius, Utenos KC moterų choro vadovas. Mokymų stovyklų datos: folkloro – birželio 1-3 d., šokių – birželio 11-13 d., pučiamųjų – liepos 11-13 d., chorų – lapkričio 25 d. Mokymų stovyklos (išskyrus chorų) vyko Alantoje (Molėtų r.), kur dalyviai turėjo puikias sąlygas tiek darbui, tiek poilsiui.
Daug dėmesio skirta būsimiems leidiniams – fotoalbumui, bukletams bei emblemos sukūrimui. Fotoalbume atsispindės projekto veiklos, Aukštaitijos ir Latgalos regionų istorija, kultūra, gamta, amatai, šventės, bus parodyti šių regionų skirtumai ir panašumai. Fotoalbumas bus lietuvių, latvių ir anglų kalbomis, eilėraščiai aukštaičių ir latgalių tarme, jie bus neverčiami į anglų kalbą.
Bus paruošti 2 bukletai – vienas apie amatininkus ir tautodailę, kitas – apie projekto veiklose dalyvaujančius kolektyvus ir Dainų šventės Preiliuose programą.
2012 m. vyko projekto festivaliai Utenoje ir Preiliuose:
Balandžio 28 d. – Didžioji amatų mugė. Dalyvavo 20 tautodailininkų iš Utenos ir 30 iš Preilių;
Birželio 13 d. – šokių kolektyvų festivalis „Draugystės suktinis“, (šokių kolektyvai „Vieversa“ (Utena) ir „Gaida“ (Preiliai),150 dalyvių);
Birželio 30 d. – Latgalos liaudiškų šokių festivalis (100 dalyvių iš Utenos, 800 iš Latgalos);
Liepos 6 d. – folkloro festivalis „…ir neišsimsma tėviškes versmes…“ (200 dalyvių iš Utenos, Rokiškio ir Preilių);
Liepos 14 d. – Preilių krašto šventė (200 dalyvių iš Utenos ir 1000 iš Latvijos);
Rugsėjo 29 d. – pučiamųjų orkestrų festivalis „Skambėkite, dūdos, Aukštaitijoje“ (60 projekte dalyvaujančių pūtikų ir svečiai iš Vilniaus bei Panevėžio) ;
Lapkričio 25 d. – chorų festivalis „Dainų tiltas“ (250 dalyvių iš Preilių, Livani, Utenos, Vilniaus, Kretingos ir Kauno).
Festivalių koordinatorė Regina Katinaitė-Lumpickienė.
2013 m. birželio 29 d. projektą vainikuos Latgalos ir Aukštaitijos dainų šventė, į kurią vyks 500 Utenos miesto mėgėjų meno kolektyvų, tiek pat dalyvių bus ir iš Preilių.
Jau įvykusių projekto veiklų puikus įvertinimas – visų Utenos kultūros centro darbuotojų bei kolegų iš Preilių bendru darbu pasiektas rezultatas. Džiugu, kad kultūriniai mainai tarp Aukštaitijos ir Latgalos tęsiasi ir toliau.
Sanita Melko, projekto koordinatorė iš Latvijos pusės, papasakojo apie projekto veiklas, pasiektus rezultatus, apie šių metų birželį įvyksiančią dainų šventę, kurioje pasirodys 1000 šokėjų, dainininkų, muzikantų, tautodailininkų iš Lietuvos ir Latvijos.
Po pietų PSCM susitikimo dalyviai lankėsi „Utenos alaus“ darykloje. Susipažinome su įmonės istorija, lankėmės gamybos cechuose, muziejuje, degustavome net 5 rūšių alų, sužinojome daug įdomių dalykų. Visi buvome apdovanoti suvenyrais. Dėkojame Jonui Lingiui už labai įdomią ekskursiją bei daryklos direktoriui Mariui Šveistriui, dovanojusiam mūsų susitikimo dalyviams šią pažintinę ekskursiją.

Asta Motuzienė
Utenos kultūros centro direktorė,
projekto „Baltas paukštis“ vadovė

bpa054 bpa053 bpa052.jpg

Pasidalinkite šiuo puslapiu, leiskite žinoti kitiems: