LKCA Slovakija 2015

Balandžio 25 – gegužės 2 dienomis grupė Lietuvos kultūros centrų asociacijos narių, vadovaujama asociacijos prezidento Romo Matulio, dalyvavo tarptautinėje stažuotėje-seminare „Kultūros centrų kultūros ir meno kūrėjų kompetencijų didinimas: tarptautinis bendradarbiavimas ir bendradarbiavimas rengiant didelės apimties kultūros projektus“ Lenkijoje ir Slovakijoje. Stažuotės metu susipažino su Krokuvos (Lenkija) „Dvorek Bialopradnicki” ir „Srodmiejski Oštrodek” kultūros centrų veikla. Lietuvos kultūros centrų vadovai susitiko ir aptarė galimus bendrus projektus ir tolimesnį tarptautinį kultūrinį bendradarbiavimą su šių Krokuvos centrų direktoriais p. Renata Lisovska ir p. Janusz Paluch.

Slovakijoje LKC asociacijos nariai analizavo ir sėmėsi patirties Pobrade miesto, Podtatranske apskrities ir Liptovski Mikulaš kultūros centruose. Čia turėjo galimybę susipažinti su šių centrų vykdomais kultūriniais bei socialiniais projektais, kultūros įstaigų finansavimo sistema, meno kolektyvų veikla ir organizacijų struktūromis. Teorinius ir praktinius užsiėmimus vedė Pobrade kultūros centro direktorė Maria Jalovičiarova, Podtatranske apskrities kultūros centro vadovė Danka Rožarova ir Liptovski Mikulaš miesto kultūros centro vadovas Rene Devečka, kuris supažindino ir su Slovakijos kultūros centrų renovacijos aktualijomis.

Įvairių susitikimų, diskusijų ir seminarų metu Lietuvos kultūros centrų vadovai pristatė Lenkijos ir Slovakijos kolegoms Lietuvos kultūros centrų veiklos specifiškumą, projektų finansavimo situaciją, kultūros politikos aktualijas ir Lietuvos kultūros centrų asociacijos siekinius bei planus.

Laisvu laiku vyko apžvalginė ekskursija po senąją Lenkijos sostinę Krokuvą, viduramžių karalių miestą Levočą ir jame esančią šv. Jokūbo bažnyčią, kuri garsėja didžiausiu pasaulyje mediniu altoriumi. Seminaro dalyviai taip pat aplankė Vavelio katedrą, grožėjosi Aukštųjų ir Žemųjų Tatrų panorama, pabuvojo Demanovo urvuose, Spiš pilies griuvėsiuose, nuo kurių atsiveria fantastiško grožio apylinkės.

Šioje tarptautinėje stažuotėje-seminare dalyvavo trijų mūsų apskrities kultūros centrų vadovės – Dijana Petrokaitė (Anykščiai), Inga Narušienė (Molėtai) ir Asta Motuzienė (Utena).

 

LKCA informacija

Pasidalinkite šiuo puslapiu, leiskite žinoti kitiems: