2015 m. birželio 3 d. Utenos kultūros centro projektų vadovė Jolanta Kuzmaitė dalyvavo Lietuvos kultūros tarybos inicijuotame forume, vykusiame Nacionalinėje dailės galerijoje, Vilniuje. Forume, be kultūros lauko atstovų, dalyvavo LR kultūros ministras Šarūnas Birutis, LR Prezindentės patarėja Rūta Kačkutė, LR kultūros viceministrė Agneta Lobačevskytė bei Lietuvos kultūros tarybos nariai.

Forumo metu buvo trumpai pristatyta Lietuvos kultūros tarybos veikla bei pastarųjų dviejų metų statistika ir tendencijos, problemos, su kuriomis susiduriama. Taip pat buvo aktyviai diskutuojama šiomis keturiomis temomis:

* Lietuvos kultūros tarybos finansavimo modelis ir kvotos sritims;

* Biudžetinių įstaigų finansavimas: buvo iškelta mintis, kad biudžetinės įstaigos neturėtų konkuruoti su viešosiomis ir kito tipo įstaigomis; joms finansavimas turėtų ateiti per programas, kaip kad buvo seniau;

* Ekspertinis projektų vertinimas: iškeltos tokios problemos kaip ekspertų trūkumas iš regionų, ekspertų sąrašo paviešinimas (ar reikėtų tą daryti, ar visgi ne, bei  kokios kiltų problemos paviešinus tokį sąrašą ir t. t.), buvo siūlymas viešai skelbti projektų surinktus balus (tai bus padaryta artimiausiu metu), tačiau kol kas nėra vieningo sutarimo dėl projektų ekspertų pastabų kiekvienam projektui paviešinimo (ar reikėtų viešinti kiekvieno projekto ekspertų pastabas ir išvadas, ar paviešinti tik apibendrintas visų projektų pastabas, o galbūt neviešinti jokių ekspertų pastabų, tiesiog jas kiekvienas suinteresuotas pareiškėjas galėtų sužinoti (tą gali padaryti ir dabar) kreipęsis į Lietuvos kultūros tarybą su paklausimu);

* Regionų kultūros finansavimas: kaip teisingai paskirstyti finansavimą regionams (ar geriau didesnėmis sumomis remti mažiau, bet kokybiškų, didesnės apimties renginių, ar geriau mažesnėmis sumomis paremti didesnį kiekį renginių regionuose). Taip pat buvo paminėta, kad mažesnių regionų projektai, kaip ir biudžetinių įstaigų projektai, paprastai būna prastesnės kokybės turinio prasme nei didžiųjų miestų.

Visas forumas, kurį moderavo žurnalistės Jolanta Kryževičienė ir Karina Metrikytė, buvo filmuojamas ir artimiausiu meti ši medžiaga bus patalpinta Lietuvos kultūros tarybos tinklalapyje, kad visi nedalyvavę kultūros lauko atstovai galėtų su ja susipažinti bei aktyviai pareikšti savo siūlymus minėtoms temoms / problemoms spręsti.

Pasidalinkite šiuo puslapiu, leiskite žinoti kitiems: