Screen Shot 2015-09-16 at 16.16.52

Rugsėjo 15 d. Molėtuose atidarymo renginiu prasidėjo Lietuvos liaudies kultūros centro (LLKC) vykdomas tarptautinis projektas „Kultūra visiems“.  Jame dalyvauja šešios Lietuvos – Lazdijų, Molėtų, Pasvalio, Tauragės, Utenos ir Šiaulių rajono – savivaldybės, Norvegijos Karalystės Biuskeriudo apskrities savivaldybės kultūros skyrius ir organizacija „Trondheim Vikinglag“.

„Šis projektas mums yra naujas, bet labai reikalingas iššūkis, skatinantis tarpkultūrinius mainus, mokymąsi, dalijimąsi žiniomis, kaip XXI a. skleisti tradicinę kultūrą visuomenei, skatinti jaunų žmonių poreikį ją saugoti ir tęsti,“ – pristatydamas projektą sakė LLKC direktorius Saulius Liausa. 

Atidarymo metu projekto vykdytojus, dalyvius ir partnerius sveikino Kultūros ministerijos Regionų kultūros skyriaus vedėja Irena Seliukaitė, Molėtų rajono savivaldybės vicemeras Mindaugas Kildišius.

Renginyje dalyvavę svečiai iš Norvegijos – Biuskeriudo apskrities savivaldybės patarėja kultūrai ir menui Mette Indrehus, vienas žymiausių norvegų tradicinių šokių mokytojas ir atlikėjęs, Halingdalo  vaikų folkloro ansamblio vadovas Martin Myhr ir organizacijos „Trondheim Vikinglag“ atstovė Katrine Moe – džiaugėsi galimybe dalyvauti projekte, kuris leidžia dalintis savo šalies gerąją patirtimi, susipažinti su kitų šalių kultūromis, taip pat jie pristatė atstovaujamų organizacijų veiklą, siekius, kad tradicinio šokio ir papročių būtų mokoma mokyklose, pasakojo apie vikingų gyvenimą, jų kultūrą, papročius, apie tai, ką sužino skaitydami ir nagrinėdami senovės skandinavų raštus. Svečiai taip pat domėjosi Lietuvoje veikiančių kultūros įstaigų veikla.

Renginyje buvo pristatyta  LLKC atkurta I–XVI a. Baltų genčių kostiumų kolekcija, šio kostiumo dėvėseną ir jo istorinę raidą komentavo LLKC kostiumų dizainerė Danutė Keturakienė. Apie folkloro tradicijų sklaidą Lietuvoje pasakojo LLKC folkloro poskyrio vadovė Jūratė Šemetaitė.  Vyko pokalbiai ir diskusijos kultūros paveldo išsaugojimo temomis. Šventinę nuotaiką kūrė Molėtų kultūros centro folkloro ansambliai „Malkesta“, „Kukutis“, vokalinis ansamblis „A Cappella“ ir visoje Lietuvoje garsūs armonikieriai Algimantas Mieliauskas bei Kęstutis Kuzmickas.

Nuo rugsėjo iki kitų metų balandžio truksiančio projekto „Kultūra visiems“ metu bus keliamos kultūros darbuotojų bei vadovų kompetencijos vadybos ir tradicijų savitumo išsaugojimo srityse, siekiama užtikrinti efektyvų kultūros organizacijų valdymą bei skatinti kultūros sektoriaus plėtrą – gerąja patirtimi dalinsis Norvegijos specialistai.

Projekto metu vyks partnerių susitikimai ir mokymai, kūrybinės dirbtuvės, apskritojo stalo diskusijos. Planuojamos dvi išvykos į Norvegijos miestus Trondheimą ir Halingdalą, kur planuojamos paskaitos apie nematerialiojo kultūros paveldo populiarinimą, viešinimą ir jo išsaugojimą, bendruomenių įtraukimą į kultūrinę veiklą. Laukia ir daug interaktyvių veiklų. Projekto komanda dalyvaus edukaciniuose Halingdalo tradicinių šokių ir muzikos festivalio „Bygda dansar“ (liet. „Šokantis kaimas“) šokių užsiėmimuose; Trondheime vyks mokymai, skirti istorinio vikingų genties kostiumo atkūrimui, jo dėvėsenai ir populiarinimui šiais laikais. Mokymai vyks ir Utenoje, Tauragėje, Molėtuose, Pasvalyje, Lazdijuose, Kuršėnuose bei Vilniuje – apie 120 Lietuvos kultūros centrų specialistų kels kvalifikaciją kultūros vadybos ir kultūros įstaigų plėtros srityse.

Projektas yra vykdomas pagal programą „Gebėjimų stiprinimas ir institucinis valstybės, paramos gavėjos, ir Norvegijos viešųjų institucijų, vietos ir regioninės valdžios bendradarbiavimas“ ir yra finansuojamas iš Norvegijos finansinio mechanizmo lėšų.

Daugiau informacijos:

Sandra Stalnionytė, tel. 8 674 36 197

Inga Kriščiūnienė, tel. 8 678 18 934

Pasidalinkite šiuo puslapiu, leiskite žinoti kitiems: