Screen Shot 2016-04-27 at 16.55.13Kultūros ministerijoje iškilmingu uždarymo renginiu baigėsi net aštuonis mėnesius trukęs Lietuvos ir Norvegijos projektas „Kultūra visiems“ – vykdytojus, dalyvius ir partnerius sveikino Kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Renginio konferencijoje projekto dalyviai bei partneriai: Lazdijų, Molėtų, Pasvalio, Utenos, Tauragės ir Šiaulių rajono kultūros centrų direktoriai diskutavo apie Lietuvos ir Norvegijos kultūros projektų finansavimo ir kultūros politikos formavimo modelius, abipusiai naudingą tradicijų ir šiuolaikinio meno sintezės patirtį – sėkmingą vikingų kultūros gaivinimo veiklą, nacionalinio kostiumo, tradicinio muzikavimo, šokio sklaidą. Taip pat diskusijose dalyvavo ir dalyvius sveikino Molėtų rajono meras Stasys Žvinys, Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas, Šiaulių rajono meras Antanas Bezaras, Tauragės rajono meras Sigitas Mičiulis ir Lazdijų rajono meras Artūras Margelis.

„Šis projektas mums buvo naujas, bet labai reikalingas iššūkis. Kultūros specialistai dalijosi vertinga senosios norvegų ir lietuvių liaudies tradicijų autentiškumo išsaugojimo bei sklaidos patirtimi, turėjo galimybę pasimokyti vieni iš kitų. Mes, lietuviai, esame teisingame kelyje, kultūros darbuotojai kuria šaliai kur kas didesnę pridėtinę vertę nei yra manoma, todėl būtina į tai atsižvelgti ir tinkamai vertinti. Pastaruoju metu buvo investuojama į pastatus, materialinę bazę, tačiau atėjo laikas investuoti į žmogų, į specialistą, kuriantį, saugojantį, puoselėjantį mums visiems svarbias vertybes“, – sveikindamas projekto dalyvius sakė Lietuvos liaudies kultūros centro direktorius Saulius Liausa.

Šią savaitę Lietuvoje viešėjusi gausi projekto partnerių ir svečių delegacija iš Norvegijos – Biuskeriudo apskrities savivaldybės patarėja kultūrai ir menui Mette Indrehus, vienas iš žymiausių norvegų tradicinių šokių mokytojų ir atlikėjų, Halingdalo vaikų folkloro ansamblio vadovas Martin Myhr, organizacijos „Trondheim Vikinglag“ atstovės Ingrid G. Aune Nilsen ir Katrine Moe – džiaugėsi galimybe dalyvauti projekte, dalijosi įspūdžiais, pasakojo, kad Norvegijoje valstybė didelį dėmesį skiria paveldo išsaugojimui, remia su tuo susijusius darbus bei pabrėžė, kad labai svarbu, jog kultūriniai projektai būtų matomi ir stebimi – to skatino siekti ir mūsų specialistus.

Skambiomis dainomis susirinkusius džiugino Lietuvos edukologijos universiteto choras „Ave Vita“ (vad. Kastytis Barisas) ir, specialiai šiam renginiui suburta, folkloro atlikėjų grupė iš Lietuvos liaudies kultūros centro (vad. Loreta Sungailienė).

Lietuvos liaudies kultūros centras 2015 m. pavasarį inicijavo tarptautinį projektą „Kultūra visiems“, kuris buvo vykdomas pagal programą „Gebėjimų stiprinimas ir institucinis valstybės, paramos gavėjos, ir Norvegijos viešųjų institucijų, vietos ir regioninės valdžios bendradarbiavimas“.

Tikimasi, kad įgyta patirtis tik dar labiau skatins kultūros darbuotojus mokytis visą gyvenimą ir nuolat atnaujinti savo žinias, domėtis kitų šalių patirtimi bei inicijuoti panašaus pobūdžio projektus.

Projektą inicijavusio Lietuvos liaudies kultūros centro partneriai: LietuvosUtenos, Tauragės, Molėtų, Pasvalio, Lazdijų, Šiaulių rajono – kultūros centrai ir Norvegijos Biuskeriudo apskrities savivaldybės kultūros skyrius bei organizacija „Trondheim Vikinglag“.

Projektas finansuojamas iš Norvegijos finansinio mechanizmo lėšų.

Pasidalinkite šiuo puslapiu, leiskite žinoti kitiems: