patrepsyne 01Gegužės 14-ąją sutrepsėjo daugybė Lietuvos moksleivių kojelių Šiaulių r. Kurtuvėnų dvaro ratinėje. Pasitempusios, išsipuošusios, pasiruošusios į šalies mokinių folklorinių šokių finalo varžytuves „Patrepsynė 2016“ iš Utenos miesto nuvyko keturios moksleivių poros: Gabija Tumelionytė ir Justinas Četrauskas, Adrija Rastenytė ir Laurynas Rasikas, Gabija Virbūnaitė ir Aivaras Šakalinis, jų vadovė Elena Kiškienė, bei Miglė Magylaitė ir Paulius Indilas, jų vadovė Dalia Magylienė.

Dar Ukmergės  mieste balandžio 6 d.  tarp miestų organizuotų varžytuvių pirmąjame etape Utenos moksleivių poros gavo teisę nuvykti į finalą, kuris jau net dvylikti metai vyksta Šiaulių krašte. Viena moksleivių pora – Gabija Tumelionytė ir Justinas Četrauskas – tapo geriausiais šokant šokį „Kadagys“ ir  diplomantais pradedančiųjų kategorijoje. Jie atstovauja Utenos lopšelio-darželio „Želmenėlis“ folkloro ansambliui „Kupolytė“, vadovė Elena Kiškienė. Kitoms minėtoms moksleivių poroms taip pat pavyko save parodyti ir varžytuvių metu rungtis dėl geriausiųjų vardo.

Šiuo renginiu siekiama propaguoti folklorinius šokius kaip mokinių saviraiškos ir bendravimo priemonę, aktualizuoti etnines vertybes globalizacijos kontekste, užimti vaikų ir jaunimo laisvalaikį ir tuo prisidėti prie negatyvaus elgesio prevencijos. Varžytuvėse gali dalyvauti nuo mažiausio iki didžiausio moksleivio. Folklorinių šokių atlikimas neįpareigoja organizuoti ar įkurti folkloro ansamblį,  čia gali būti tiesiog moksleivių pora (mergaitė ir berniukas), išmokusi ir pasiruošusi šokti penkis konkursinius šokius. Šiais metais buvo išrinkti šokiai „Kadagys“, „Ka tu teci“, „Polka dribsiukas“, „Latrišas“ ir „Žydelka“. Stengiamasi pateikti šokius iš įvairių regionų, kur jie buvo šokami ir iki šiol mokomasi juos šokti.

Šiais metais Utenos miesto keturioms moksleivių poroms pavyko atkreipti kompetentingos komisijos dėmesį šokant savo mėgstamus šokius. Komisijos pirmininkas Ernests Spičs – profesionalus Latvijos choreografas, dirbantis folkloro srityje. Kiti komisijos nariai:  dr. Ramutė Gaučaitė – vyr. mokslo darbuotoja Šiaulių universiteto edukologijos fakultete; dr. Gvidas Vilys – lietuvių audėjas, tautodailininkas, humanitarinių mokslų (menotyra, muzikologija) daktaras, Panevėžio muzikos mokyklos direktorius; Alvyda Česienė – Kauno tautinės kultūros centro vaikų folkloro ansamblio „Ratilėlis“ vadovė, pedagogė bei etninės kultūros puoselėtoja; Dalia Kerienė. Kiekvienas komisijos narys rinko geriausiai šokančius, bet buvo ir kviestiniai vertintojai,  įsteigę prizus jiems patikusiai porai.

Sudalyvavus ir įgavus šokio pagreitį galima jau vėl laukti ir ruoštis būsimoms varžytuvėms „Patrepsynė“. Organizuodami pirmojo etapo folklorinių šokių varžytuves Utenoje ateinančiais metais tikrai pasidalinsime patirtimi ir mielai pamokysime šokti didelius ir mažus.

Dalia Magylienė

UKC vaikų ir jaunimo folkloro studijos vadovė

Pasidalinkite šiuo puslapiu, leiskite žinoti kitiems: