Gegužės 13 dieną, sekmadienį, Utenoje apsilankys per Lietuvą keliaujantis žygis „Vardan tos“, kuris po šalies miestus ir miestelius neša artėjančios šimtmečio Dainų šventės nuotaiką. Uteniškius įsijungti į dainų bei šokių sūkurį kvies vasaros pasirodymams besirengiantys Dainų šventės chorai, ansambliai ir kolektyvai, Lietuvos autosporto lenktynininkas Benediktas Vanagas bei žinoma TV laidų vedėja Edita Mildažytė. Žygio šauklė visus susirinkusius burs ir ypatingai žygio misijai – pakviesti 4 milijonus lietuvių iš viso pasaulio liepos 6-ąją kartu giedoti šimtmečio „Tautišką giesmę“.

Per 100 metų iš Lietuvos išvyko ir po visą pasaulį pasklido daugiau nei milijonas lietuvių. Sakoma, kad visur sutiksi žvirblį ir lietuvį. Kiekvienas iš mūsų pažįsta bent po vieną, kuris gyvena užsienyje, taigi žygio metu turėsim progą visus juos pakviesti šimtmečio proga jungtis į bendrą chorą. Jei mums pavyks pakviesti 4 milijonus, tai bus svarbus įrodymas, kad žmonių, kurių širdyse dega meilė Lietuvai, pasaulyje yra daugiau nei kada manėme“, – sakė E. Mildažytė. Kviesti tautiečius užsienyje galima svetainėje www.4000000.lt.

Sekmadienį, 12 val., renginys Utenoje, šalia Kultūros centro, prasidės įsimintina baikerių ir keturračių kolona, atvažiuojančia Aušros gatve. Šventės metu visi susirinkusieji galės iš arti pasidžiaugti Dainų šventei besiruošiančių chorų ir kitų meno kolektyvų pasirodymais bei patys įsijungti į jų kuriamą pakilios nuotaikos šventę.

Dainų šventė – tai ne kelių dienų renginys Vilniuje, tai – kasdienis, nenutrūkstantis procesas, kuriame dalyvauja tūkstančiai žmonių. Žmonės buriasi, mokosi dainų ir šokių, repetuoja, jaudinasi, dalyvauja atrankose. Norime, kad ši nuotaika neliktų vien repeticijų salėse, bet pasklistų po miestų gatves ir aikštes, užkrėstų visus žmones švęsti, linksmintis ir augintų tą bendrumo jausmą iki pat vasaros susitikimo sostinėje“, – sakė Dainų šventę organizuojančio Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa.

Pasak Dainų šventės organizatoriaus, kiekvienas, kuris yra kada nors dalyvavęs Dainų šventėje, yra neatsiejama šios šventės dalis, padėjusi šią unikalią tradiciją išsaugoti ir užauginti. Todėl jis labai ragina visus ateiti į šventę pasipuošus tų metų, kai dalyvavo, ženkliukais ir jungtis į Dainų šventės alumnų bendruomenę adresu www.alumnai.lt.

Be dainų ir šokių, renginio metu savo parodomąją programą pristatys ir Utenos motoakrobatai Nerijus Malinauskas, Šarūnas Kežys ir Domantas Puodžiukas.

Aikštėje taip pat šurmuliuos ir šio regiono smulkiųjų verslininkų mugė, kurią organizuoja Dainų šventės mecenatas „Swedbank“. Joje vietos gyventojai bei renginio svečiai iš kitų miestų galės įsigyti šio krašto mažųjų įmonių produktų.

Pasak „Swedbank“ Smulkių verslo klientų ir rinkodaros skyriaus vadovo Aivaro Janušausko, Šimtmečio šventė yra puiki proga įvertinti ir padėkoti mūsų valstybės smulkiojo verslo atstovams, kurie itin smarkiai prisideda prie ekonomikos augimo ir šalies gerovės. Būtent dėl to bankas subūrė visus šio regiono verslininkus, dalyvaujančius projekte „Kiekvienas gali būti didelis“ į šventinę mugę. Čia jie galės pristatyti savo produkciją, pabendrauti su pirkėjais.

Šalia koncerto scenos įsikūrusioje specialioje „Swedbank“ erdvėje veiks ir šimtmečio Dainų šventės kokardų dirbtuvės. Šios kokardos – tai išskirtinis lietuviškos trispalvės spalvų papuošalas, segamas greta širdies, ir simbolizuojantis meilę bei pasididžiavimą šimtmetį švenčiančia Lietuva. Kartu tai proga kiekvienam gaminančiam kokardą pademonstruoti savo bendruomeniškumą, mat dalis žygio metu pagamintų kokardų bus padovanotos Dainų šventės dalyviams pasipuošti.

Žygį per Lietuvą „Vardan tos“ organizuoja Lietuvos nacionalinis kultūros centras ir iniciatyva „Lietuva 4.000.000“, bendradarbiaudami su miestų kultūros centrais ir savivaldybėmis. Žygis jau aplankė Pasvalį, Radviliškį, Lazdijus, Marijampolę, Tauragę ir Telšius.

Organizatoriai

Pasidalinkite šiuo puslapiu, leiskite žinoti kitiems: