Screen Shot 2016-02-27 at 12.03.212015 metų rugsėjį įsibėgėjęs Lietuvos liaudies kultūros centro projektas „Kultūra visiems“ tęsiasi. Kovo 16–20 d. grupė projekto dalyvių, jų tarpe ir Utenos kultūros centro direktorė Asta Motuzienė, vyko į dar vieną susitikimą Norvegijoje. Šio susitikimo tikslas – perduoti gerąją Norvegijos praktiką kultūros srityje. Pirmasis susitikimas vyko Dramene – bibliotekoje, muziejuje, savivaldybėje. Drameno savivaldybės vyr. specialistas kultūros klausimais Tone Ulltveit-Moe, pristatydamas kultūros sektoriaus vykdomus projektus ir veiklas, pasakojo apie  didelę renginių įvairovę, aktyvų bendradarbiavimą su savanoriais, kitomis įvairiausiomis organizacijomis, rengiamus ir vykdomus bendrus projektus. Didelis dėmesys skiriamas įvairių šalių – Kinijos, Šveicarijos, Australijos, Brazilijos ir kt. – menininkų veiklos skatinimui, kuris finansuojamas per projektus. Čia populiarūs poezijos festivaliai, grafiti menas ir kt. Ypač rūpinasi imigrantais, jiems organizuojamos įvairios veiklos, laisvalaikis, siekiant, kad greičiau integruotųsi į Norvegijos visuomenę.

Įdomus susitikimas vyko Biuskeriudo meno centre. Čia šio centro vadybininkas Andor Roksvåg pasakojo, kaip yra formuojamas centro įvaizdis, koks yra regioninis darbas ir tarptautinis bendradarbiavimas, kaip puoselėjamos norvegiškos tradicijos.

Konsultantė kultūros klausimais Christin Hoff pristatė nacionalinę meno ir kultūros programą „Kultūros kuprinė“, veikiančią 20-yje Drameno mokyklų. Ši programa vykdoma nuo 2001 m., dalyvauja virš 90000 moksleivių. „Kultūros kuprinė“ – tai speciali programa – mokymasis per kultūrines veiklas – muziką, dailę, šokį ir t. t. Šūkis – „Mokytis nesimokant“.

Aplankėme Sigdalio muziejų ir liaudies muzikos centrą. Čia veiklas pristatė Jon Endre RøOlsen, Biuskeriudo apygardos tarybos meno ir kultūros grupių vadovas, Camilla Løkvik Lingaas, Sigdalio muziejaus skyrių vadovė ir Cristian Borlaug, liaudies muzikos centro vadovas ir konsultantas muzikos klausimais.

Muziejuje sukaupta įspūdinga kolekcija tautinių kostiumų, namų apyvokos daiktų, muzikos instrumentų. Daug kultūrinių panašumų su kitomis šalimis, nes vikingų kelionės per pasaulį tam darė įtaką. Nacionalinis instrumentas – kravik lyre – panašus į mažąją arfą, ir grojimo būdu, ir išvaizda, 7 stygos. Datuojamas 13–14 a., randamas visoje Skandinavijoje. Čia, muziejuje, veikia ir muzikos mokykla, populiarūs liaudies instrumentai. Muziejaus tikslas – bendradarbiauti su apskrities muzikantais. Kasmet vyksta talentų mokykla – Biuskeriudo apskrities vaikai mokosi iš profesionalų ir kartu koncertuoja.

Didelį įspūdį paliko Norvegijos kultūros istorijos ir Vigelando muziejų lankymas. Tai muziejai po atviru dangumi. Norvegijos kultūros istorijos muziejus  –  tai ištisas senovinis kaimas su savo autentiškais pastatais, juose vykstančiomis pažintinėmis edukacijomis, jis yra seniausias ir vienas didžiausių muziejų po atviru dangumi visame pasaulyje, įkurtas 1894 m. Muziejaus eksponatai atskleidžia, kaip gyveno vietiniai gyventojai nuo 1500-ųjų iki šių dienų, taip pat kuo skyrėsi skirtingų regionų gyvenimas, kokios būta skirties tarp miesto ir kaimo bei skirtingų socialinių klasių gyvenimo. Muziejaus teritorijoje yra per 150 pastatų, o šv. Stepono bažnyčia yra vienas iš seniausių pastatų muziejaus teritorijoje, ji statyta dar 1200 m. Į daugumą muziejuje esančių trobų ir namų turistai gali įeiti bei apžiūrėti prieš šimtus metų naudotus darbo įrankius, tautinius kostiumus, žaislus, ginklus ir kasdienius namų apyvokos reikmenis. Čia galima su patyrusiais mokytojais užsiimti tradicinių kepinių ruošimu, stebėti kaip gimsta  rankų darbo dirbiniai (siuvama, pinama, neriama, mezgama, gaminami tradiciniai kostiumai bei jų elementai), pasijodinėti arkliais ar pasivažinėti jų traukiamais vežimais, maitinti parko teritorijoje auginamus naminius gyvūnėlius. Be to, čia smagu tiesiog pasivaikščioti, pakvėpuoti grynu oru, įsigyti suvenyrų nedidelėje suvenyrų krautuvėlėje. Muziejuje veiklos bei įspūdžių atsiras visų amžių grupių žmonėms, vyresnieji gali praturtinti žinias apie liaudies kultūrą, o vaikai – padūkti gryname ore, pažaisti bei susipažinti su kultūriniu palikimu.

Gustavas Vigelandas – žymus norvegų skulptorius ir viena keisčiausių meno asmenybių XX amžiaus Norvegijos dailėje. Paliko Oslui 1600 skulptūrų bei jų modelių, 1000  eskizų ir piešinių bei 420 medžio raižinių. Bene garsiausias ir žymiausias jo kūrinys – Vigelando skulptūrų parkas, įkurtas 1921 metais Osle. Daugybė realistinių parko skulptūrų atrodo įspūdingai. Po G. Vigelando mirties parkas dar buvo plečiamas, tvarkomas ir šiuo metu jame galima pamatyti daugiau nei 200 iš akmens ir bronzos nulietų figūrų. Autorius padovanojo miestui visus savo kūrinius. Sostinėje įsikūręs Vigelando skulptūrų parkas liudija apie ypatingus šio menininko gabumus ir simbolizuoja Norvegijos politinio ir kultūrinio atgimimo renesansą. Parko pietinėje pusėje, buvusiuose G. Vigelando namuose, yra įkurtas ir lankytojams atviras muziejus.

Paskutinį viešnagės Norvegijoje vakarą nacionaliniame Oslo operos ir baleto teatre klausėmės šiuolaikinio norvegų kompozitoriaus Rolf Wallin operos „Elysium“.

Projekto „Kultūra visiems“ metu toliau vystomi bendradarbiavimo ryšiai, pasidalinta gerąja patirtimi. Panagrinėti  baltų ir vikingų kultūrų panašumai ir skirtumai, Lietuvos ir Norvegijos glaudesnės partnerystės galimybės, mobilumo programos, administracinio valdymo kultūros srityje panašumai ir skirtumai, finansavimo mechanizmas, projektinė veikla, meno kolektyvų, jaunimo grupių veikla, neformalus ugdymas. Gerinami kultūros darbuotojų ir vadovų administraciniai gebėjimai bei skatinamas visą gyvenimą trunkantis mokymasis ir tobulinami įvairių sričių įgūdžiai. Projektas yra vykdomas pagal programą „Gebėjimų stiprinimas ir institucinis valstybės, paramos gavėjos, ir Norvegijos viešųjų institucijų, vietos ir regioninės valdžios bendradarbiavimas“ ir yra finansuojamas iš Norvegijos finansinio mechanizmo lėšų. Šį projektą vykdo Lietuvos liaudies kultūros centras (LLKC) bei dalyvauja šešios Lietuvos – Lazdijų, Molėtų, Pasvalio, Tauragės, Utenos ir Šiaulių rajono – savivaldybės, Norvegijos Karalystės Biuskeriudo apskrities savivaldybės kultūros skyrius ir organizacija „Trondheim Vikinglag“.

UKC informacija

Pasidalinkite šiuo puslapiu, leiskite žinoti kitiems: