2007–2013 m. Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos projekto „Darnaus bendradarbiavimo Baltas paukštis virš Aukštaitijos ir Latgalos“ sėkmė iš tiesų didele dalimi priklauso nuo jame dirbančios komandos. Tiek Lietuvos, tiek Latvijos atstovų darbo grupė yra labai kūrybinga ir atsakinga. Gegužės 28 d. „Baltojo paukščio“ kūrėjai ir vykdytojai buvo susirinkę Utenos kultūros centre aptarti aktualių projekto klausimų. Lietuvai atstovavo Asta Motuzienė, Regina Katinaitė-Lumpickienė, Gediminas Gricius, Adolfas Sinkevičius, Liuda Griciuvienė, Latvijai – Sanita Melko, Alberts Vucans, Inara Urča, Silvija Kurtina, Guntis Skrimblis.
Projekto vadovė Asta Motuzienė informavo apie pasibaigusio 2007–2013 m. Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos projekto „Darnaus bendradarbiavimo Baltas paukštis virš Aukštaitijos ir Latgalos“ Emblemos projekto konkurso rezultatus. Konkursui buvo pateiktas vienas darbas. Kompetentinga komisija gerai įvertino pateiktą Emblemos projektą, jis atitiko konkurso nuostatus. Emblemos autorė dailininkė Aurina Paškevičienė. Susitikimo dalyviai pritarė komisijos sprendimui ir pasidžiaugė puikiu Aurinos Paškevičienės sukurtu darbu. Emblema atspindi 2007–2013 m. Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos projekto „Darnaus bendradarbiavimo Baltas paukštis virš Aukštaitijos ir Latgalos” esmę. Emblema drauge su ES ir šio projekto programos logotipais bus panaudota ant suvenyrų-skarelių, kurių 1000 egzempliorių bus išdalinta projekto baigiamajame renginyje – dainų šventėje Preiliuose (Latvija) bei patalpinta į projekto leidinį – fotoalbumą apie Aukštaitiją ir Latgalą.
Apie fotoalbumo parengimo darbus informavo projekto koordinatorė Regina Katinaitė-Lumpickienė ir fotografas Adolfas Sinkevičius: fotoalbumo parengimo darbai sėkmingai vyksta toliau. Jau surinkta daug medžiagos apie Aukštaitijos ir Latgalos istoriją, gamtą, kultūros paminklus, šventes, kolektyvus, įžymius žmonės, menininkus. Atrenkamos foto nuotraukos. Turima medžiaga sisteminama, ji turi būti įdomi ir informatyvi skaitytojui. Leidinyje žodinė informacija bus kompaktiška, daugiau dėmesio skiriama fotonuotraukoms. Stengiamasi surinkti kokybišką informaciją, nuotraukos turi būti meniškos, atspindinčios mūsų regionų savitumą, išskirtinumą, unikalumą.
Latvijos atstovė Silvija Kurtina patikino, kad medžiagos fotoalbumui turi pakankamai, tačiau ieško pačių geriausių variantų. Darbai Latvijos pusėje vyksta sklandžiai.
Aptarta, kiek ir kokios informacijos abi pusės talpins į fotoalbumą.
Asta Motuzienė aptarė organizacinius Dainų šventės Preiliuose klausimus – dalyvių atvykimą, repeticijų grafikus, maitinimą, šventės eigą. Dideliam būriui atlikėjų (vyks 500 muzikantų, dainininkų, šokėjų, tautodailininkų) nuvežti į šventę reikės keleto autobusų, jie bus samdomi ne tik iš Utenos (nes tiek nėra), bet ir iš aplinkinių rajonų. Dabar intensyviai vyksta kolektyvų repeticijos, įtvirtinama programa. Paskirti chorų programos, pučiamųjų, folkloro kolektyvų ir šokių dalies koordinatoriai puikiai susitvarko su užduotimis. Birželio 11 d. 19 val. vyks bendra visų Utenos chorų repeticija. Į ją kviečiami atvykti dirigentai iš Preilių – Albertas Vucans ir Edgars Znutinš.
Sanita Melko informavo, kad birželio 29 d. kolektyvai turi atvykti į Preilių kultūros centrą, čia bus registruojami ir jiems dėl organizacinių reikalų paskiriamas vietinis koordinatorius. Jau 15 val. prasidės bendra repeticija. Manoma, kad šventės programa tęsis 3 valandas. Tautodailininkai savo darbus pristatys Preilių parke vyksiančioje mugėje, čia koncertuos ir kapelos.
Susitikimo dalyviams tikrai buvo apie ką pakalbėti, detaliai aptarti tiek būsimus leidinius, tiek artėjančią Dainų šventę, kuri apjungs po 500 dalyvių iš Aukštaitijos ir Latgalos.
Po dalykinio susitikimo aplankėme Aukštaitijos nacionalinį parką ir jame įsikūrusį Bitininkystės muziejų, kopėme į piliakalnius, žavėjomės tobulu gamtos grožiu. Svečiams, o ir mums patiems, ši kelionė paliko pačius geriausius įspūdžius.

Regina Katinaitė-Lumpickienė
Projekto „Baltas paukštis“ koordinatorė

bpa062 bpa063 bpa064 bpa065 bpa066

Pasidalinkite šiuo puslapiu, leiskite žinoti kitiems: