2015 m. rugsėjo 5 d. Utenos mieste skambiai nuvilnijo Lietuvos kultūros tarybos, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos ir Utenos rajono savivaldybės finansuojamas tarptautinis folkloro festivalis „Iš tėvonijos versmių“, kuris buvo skirtas Lietuvos etnografinių regionų metams paminėti. Šią dieną iš pat ryto linksmai klegėdami Utenio aikštėje rinkosi savo etnografinio regiono tautiniais kostiumais pasidabinę festivalio dalyviai: folkloro bei šokių ir dainų ansambliai iš Žemaitijos, Suvalkijos, Dzūkijos ir Aukštaitijos bei svečiai iš Latvijos Respublikos Preilių miesto (folkloro ansamblis „Rūtoj“) ir Lenkijos Respublikos Punsko miesto (etnografinis ansamblis „Gimtinė“ ir kapela „Šaltinukas“), kurie išsirikiavo į šokančią ir dainuojančią eiseną, skambiai pražygiavusią Utenos miesto J. Basanavičiaus ir Aušros gatvėmis. Tad uteniškiai, kas čia pat gatvėje, o kas per namų ar butų langus, balkonus persisvėrę, stebėjo unikalų reginį –  „visą Lietuvą“ žygiuojančią jų miesto gatvėmis. Eiseną stebėjusieji galėjo pasigrožėti kiekvieno regiono tautinių kostiumų raštais, leisti ausiai gėrėtis žemaičių, suvalkų, aukštaičių ir dzūkų tarmių skambumu.

Festivalio „Iš tėvonijos versmių“ dalyviai po šventinės eisenos susirinko prie gražuolio Dauniškio ežero miesto centre, kur 14 val. Utenos Dauniškio gimnazijos kapelos „Untyte“ ragininkų grupė, Utenos kultūros centro šokių ir dainų ansamblis „Vieversa“ kartu su Loreta Sungailiene iškilmingai atidarė penktąjį tarptautinį folkloro festivalį „Iš tėvonijos versmių“. Po  festivalio atidarymo prasidėjo Lietuvos etnografinių regionų pasirodymai. Pirmieji publikai savo spalvingus tautinius kostiumus bei nuostabias skaras ant podiumo šalia scenos demonstravo žemaičiai. Tautinio kostiumo demonstravimą iš karto keitė ir žemaičių muzikinis pasirodymas: gausiai susirinkusiai publikai žemaitiškas dainas skambiai traukė Skuodo r. kultūros centro Mosėdžio skyriaus folkloro ansamblis (vad. Vita Pajarskienė), o  Plungės kultūros centro šokių ansamblis „Suvartukas“ (meno vad. Ilona Baltikauskaitė) smagiai visiems pašoko net penkis šokius. Iš karto po žemaičių ant podiumo pasirodė suvalkiečiai, kur kiekvienam susirinkusiam žiūrovui neišdildomą įspūdį paliko įmantriais geometriniais raštais bei augalų motyvais išmargintos suvalkiečių moterų prijuostės. Scenoje žiūrovus linksmino šie Suvalkijos atstovai: Vilkaviškio kultūros centro folkloro ansamblis „Šilojai“ (vad. Aldona Krapavickienė) bei Marijampolės muzikos mokyklos vaikų ir jaunimo tautinių šokių kolektyvas „Javonėlis“. Suvalkiečius scenoje keitė gražiomis austinėmis juostomis pasidabinę dzūkai: Varėnos r. Žilinų pagrindinės mokyklos mokytojų folkloro ansamblis (vad. Aušra Jachimovičienė) ir Alytaus jaunimo centro dainų ir šokių ansamblis „Tarškutis“ (vad. Rima ir Leonidas Moisejenkos). Patys paskutiniai scenoje pasirodė šeimininkai aukštaičiai: Utenos kultūros centro folkloro ansamblis „Utauta“ (vad. Liuda Griciuvienė, kapelos vadovas Laimutis Kirilauskas), Utenos kultūros centro šokių ir dainų ansamblis „Vieversa“ (vad. Roberta Macelienė) bei Utenos lopšelio-darželio „Želmenėlis“ folkloro ansamblis „Kupolytė“ (vad. Elena Kiškienė). Festivalio uždarymą vainikavo dalyvių apdovanojimai (visiems buvo įteiktos padėkos ir festivalio suvenyrai) bei bendra visų dalyvių atliekama lietuvių liaudies daina „Kur aisiu aisiu“, kurią kartu iš širdies traukė ir festivalį stebėję žiūrovai.

Uteniškiai taip pat turėjo puikią progą geriau susipažinti su kiekvienu etnografiniu Lietuvos regionu, nes festivalio metu šalia scenos veikė ir etnografiniai kiemai, kuriuose savo regionų dainas, žaidimus, ratelius, papročius, kulinarinį paveldą visiems susidomėjusiems pristatė  festivalio dalyviai prieš arba po savo pasirodymo scenoje.

Na o po festivalio uždarymo jo dalyviai kartu su uteniškiais bei miesto svečiais iki vėlaus vakaro smagiai linksminosi gegužinėje su ansambliu JONIS ir Utenos kultūros centro Daugailių skyriaus kapela „Daugailių berniokai“.

Festivalį finansavo:

Screen Shot 2015-09-08 at 18.46.28

 


Jolanta Kuzmaitė

Pasidalinkite šiuo puslapiu, leiskite žinoti kitiems: